Wiejska zapiekanka

Wiejska zapiekanka

–  ok. 1 kg ziemniaków
–  450g mielonej wołowiny
–  garść mrożonego zielonego groszku
–  2 łodyżki selera naciowego
–  ser żółty (Cheddar)
–  2 łyżki sosu Worcestershire
–  3 łyżki mleka
–  1 łyżka masła
–  1 cebula
–  1 marchew
–  ½ łyżeczki ziela ang
–  1 łyżeczka ziół prowansalskich
–  1 łyżka natki pietruszki
–  olej
–  3 ząbki czosnku
–  50 ml czerwonego wytrawnego wina
–  2 łyżki przecieru pomidorowego
–  gałka muszkatołowa
–  sól, pieprz

 

Ziemniaki ugotować do miękkości i przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła, wymieszać z poszatkowanym w plasterki selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną drobno cebulę zrumienić na oliwie, dodać mięso, następnie startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko doprawić przyprawami, dodać wino, zetrzeć ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać mrożony groszek i przecier pomidorowy. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu rozprowadzić puree, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, posypać tartym serem. Zapiekać w 200oC ok. 25 min.

SMACZNEGO!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

 

 

 

 

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania