Wiejska zapiekanka
– ok. 1 kg ziemniaków
– 450g mielonej wołowiny
– garść mrożonego zielonego groszku
– 2 łodyżki selera naciowego
– ser żółty (Cheddar)
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 3 łyżki mleka
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 1 marchew
– ½ łyżeczki ziela ang
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżka natki pietruszki
– olej
– 3 ząbki czosnku
– 50 ml czerwonego wytrawnego wina
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
Ziemniaki ugotować do miękkości i przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła, wymieszać z poszatkowanym w plasterki selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną drobno cebulę zrumienić na oliwie, dodać mięso, następnie startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko doprawić przyprawami, dodać wino, zetrzeć ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać mrożony groszek i przecier pomidorowy. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu rozprowadzić puree, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, posypać tartym serem. Zapiekać w 200oC ok. 25 min.
SMACZNEGO!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl