SZASZŁYKI Z LIMONKĄ I AROMATYCZNYM RYŻEM
Składniki:
- 40 dkg piersi kurczaka
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1 limonka
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Składniki na aromatyczny ryż:
- 20 dkg ryżu
- 10 dkg suszonej żurawiny
- 5 dkg orzechów włoskich
- 1 pęczek dymki
- kilka listków świeżej miety
- 3 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Piersi kurczaka umyć i osuszyć a potem pokroić na małe kawałki. Olej wymieszać z solą i pieprzem i natrzeć nim mięso. Limonkę umyć i pokroić w ósemki.
Kurczaka i limonkę nabić na szpadki, przykryć i odstawić do lodówki na min. 1godzinę. Ryż ugotować. Żurawinę i orzechy rozdrobnić. Ugotowany ryż podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 min. stale mieszając. Miętę umyć, osuszyć, rozdrobnić i dodać do ryżu. Odstawić w ciepłe miejsce. Szaszłyki smażyć na oleju 8-10 minut. Do sosu, który pozostał na patelni, dodać bulion z kurczaka, zagotować i zmieszać z ryżem