SZASZŁYKI Z LIMONKĄ I AROMATYCZNYM RYŻEM

SZASZŁYKI Z LIMONKĄ I AROMATYCZNYM RYŻEM

 

Składniki:

  • 40 dkg piersi kurczaka
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 limonka
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Składniki na aromatyczny ryż:

  • 20 dkg ryżu
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 1 pęczek dymki
  • kilka listków świeżej miety
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Piersi kurczaka umyć i osuszyć a potem pokroić na małe kawałki. Olej wymieszać z solą i pieprzem i natrzeć nim mięso. Limonkę umyć i pokroić w ósemki.

Kurczaka i limonkę nabić na szpadki, przykryć i odstawić do lodówki na min. 1godzinę. Ryż ugotować. Żurawinę i orzechy rozdrobnić. Ugotowany ryż podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 min. stale mieszając. Miętę umyć, osuszyć, rozdrobnić i dodać do ryżu. Odstawić w ciepłe miejsce. Szaszłyki smażyć na oleju 8-10 minut. Do sosu, który pozostał na patelni, dodać bulion z kurczaka, zagotować i zmieszać z ryżem

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania