Szakszuka z szynką
Składniki
150 g szynki spod powału (Hańderek)
3 jajka
1 średnia czerwona papryka
około 10 sztuk pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe lub passata)
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
łyżeczka słodkiej papryki
kurkuma (tak na czubek łyżeczki)
kmin rzymski mielony (tak na czubek łyżeczki)
sól
pieprz
masło klarowane
natka pietruszki
listki bazylii.
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, szynkę kroimy w kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów.
- Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy, tak aby powstały trzy wgłębienia na jajka), do każdego gniazda wybijamy jedno jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby żółtka jajek były ścięte całość nakrywamy przykrywką, jeśli nie, to nie ma takiej potrzeby, gotujemy około 8 – 10 minut (pod przykryciem szybciej). Białka jajek powinny nam się ściąć. Całość po ugotowaniu posypujemy natką pietruszki i bazylią. Podajemy z pieczywem
Dodatkowe wskazówki
Smacznego!