Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie
Składniki na 6 porcji:
– 50 dag ziemniaków
– 20 dag Kiełbasy Od Dziedzica
– 7–8 korniszonów
– 2 czerwone cebule
– dymka ze szczypiorem
– kilka liści sałaty rzymskiej
– 1 gałązka rozmarynu
Na musztardowy sos:
– 6–8 łyżek oliwy
– 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
– 1–2 łyżki soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz z łupin i po przestudzeniu pokrój na plasterki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. Korniszony pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj cebulę, dymkę ze szczypiorem i kilka igiełek rozmarynu oderwanych z gałązki.
2. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
3. Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Umyj i osusz albo odwiruj sałatę. Półmisek wyłóż dużymi liśćmi, nałóż sałatkę.
*Inspiracja zaczerpnięta z http://polki.pl