Sałatka jarzynowa z kiełkami podana w cykorii
Składniki :
– 1 cykoria
– 20 dag Szynki Ze wsi Buczkowice (Hańderek)
– 1 czerwona papryka
– 2 marchewki
– 1 mały seler
– 1 cebula
– 2 łyżki kiełków z soi
– 2 łyżki kiełków z rzodkiewki
– 20 dag gotowanego kurczaka
– 1/4 żółtego melona
– 8 pieczarek
– 2 pomidory
– 100 ml oleju
Sos :
– 1 łyżka majonezu
– 20 dag jogurtu typu greckiego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 75-80 ml octu
– 1 łyżeczka curry indyjskiego
– 1/2 łyżeczki papryki
– sól, pieprz
– szczypta imbiru.
Przygotowanie :
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Seler i marchew obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości.
Następnie dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszamy ponownie.
Na sam koniec dodajemy opłukane kiełki. Trzymamy chwilę pod przykryciem na ogniu. Studzimy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy szynkę i obranego melona pokrojone w kostkę. Następnie dokładamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory oraz kawałki kurczaka. Wszystko mieszamy i do całości dokładamy warzywa uduszone na patelni.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Doprawiamy wedle własnego smaku (podane proporcje są orientacyjne). Sałatkę i sos schładzamy w lodówce. W międzyczasie obieramy, myjemy i osuszamy cykorię. Układamy z niej łódeczki na talerzu. Wypełniamy sałatką, a wierzch polewamy sosem. Całość można schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.
Smacznego!
* zobacz też inne przepisy na: http://www.smaczneprzepisy.com.pl/roladki-z-szynki-szpinaku-i-serka/