Składniki

1 większa główka kapusty
300 g kiełbasa wiejska tradycyjna (Hańderek)
300 g kiełbasy śląskiej (Hańderek)
2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
1 średnia cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
2 łyżeczki suszonych pomidorów
ok. 2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu

Sposób przygotowania

  1. Kapustę grubo poszatkować.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę dodać kiełbasy i podsmażać do momentu aż kiełbasa lekko się zrumieni uważając by nie spalić cebuli.
  4. Do kiełbasy dodać kapustę wsypać przyprawy wymieszać i podlać połową bulionu.
  5. Poddusić i gdy kapusta będzie al dente dodać koncentrat i ketchup. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
  6. Całość podsmażać pod przykryciem jeszcze około 10 minut by kapusta nabrała koloru.
  7. Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.