Puszysty omlet dla dziecka - przepis na śniadaniowy hit do szkoły
Omlet to danie z jajek przygotowywane z wieloma dodatkami. Można przyrządzić je na słodko lub słono. Omlety to pyszne potrawy na każdą okazję – śniadanie, lunch czy deser. Jakie omlety przyrządzić dla dziecka do szkoły?
Składniki
Sposób przygotowania
- Na początek oddziel białka od żółtek.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę.
- Dodaj do niej żółtka, cukier, mleko oraz wszystko razem wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Białka ubij na sztywno. Po ubiciu białek, powoli wlej je do miski i ostrożnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z łyżką masła. Po roztopieniu masła, nabierz chochlą powstałą masę.
- Smaż omlet z obydwóch stron przez około 4 minuty na małym ogniu.
Dodatkowe wskazówki
Omlet na słodko z sezonowymi owocami – uczta dla niejednego łasucha
Omlet na słodko jest daniem uwielbianym przez dzieci. Z łatwością udekorujesz go ze świeżymi owocami takimi jak: banany, maliny czy borówki. Jednym z najbardziej znanych sposobów podawania omletu na słodko jest posmarowanie go kremem czekoladowym, dżemem lub powidłami. Jeśli jednak chcesz zrobić zdrowszą wersję omletu z dodatkami, to podaj go z jogurtem naturalnym, jabłkiem oraz cynamonem.
Podanie:
Omlet podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami takimi jak borówki lub maliny. Omlet spakuj swojemu dziecku do lunchboxu. Możesz pokroić go na mniejsze kawałki, a twoje dziecko na pewno będzie zadowolone. Smacznego!
Omlet na słono z pomidorami, serem i szynką – wersja bardziej pożywna
Omlet na słono również jest prosty do wykonania i można skomponować go z wieloma dodatkami. Jest to danie idealne do zrobienia na śniadanie w domu dla całej rodziny. Omlet dla dziecka do szkoły może być z uwielbianymi warzywami, szynką lub żółtym serem. Tak naprawdę jest tyle możliwości z czym podać omlet, że bez problemu możesz za każdym razem przyrządzać twojemu dziecku z czymś innym. Na pewno mu się nie znudzi i chętniej będzie spożywał omlet.
Składniki do przygotowania omletu na słono:
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 4 łyżki mleka,
- łyżeczka cukru,
- łyżka masła do smażenia,
- 50 g szynki,
- 50 g tartego żółtego sera,
- pół pomidora lub kilka pomidorków koktajlowych,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Na początek oddziel białka od żółtek. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj do niej żółtka, cukier, mleko oraz wszystko razem wymieszaj za pomocą trzepaczki. Białka ubij na sztywno. Po ubiciu białek, powoli wlej je do miski i ostrożnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z łyżką masła. Umyj pomidora i oczyść go z gniazd nasiennych. Następnie pokrój go w kosteczkę. Pokrój szynkę na plasterki i wrzuć ją na patelnię. Dodaj starty ser i pokrojonego pomidora. Na te składniki wylej omlet i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Smaż omlet z obydwóch stron przez około 4 minuty na małym ogniu.
Podanie:
Puszysty omlet na słono serwuj z pomidorkami koktajlowymi lub innymi dodatkami. Możesz omleta z góry posypać startym serem. Twoje dziecko na pewno będzie uradowane, gdy znajdzie w swoim lunchboxie pyszne śniadanie.