Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią
Ciasto:
– 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
– 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
– 15 g. świeżych drożdży
– 0,5 łyżeczki miodu
– duża szczypta soli (do smaku)
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 3 łyżki oliwy
– ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowo:
– kiełbasa Dymiona (Hańderek)
– 1-2 młode, zielone cukinie
– musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
– tarta mozzarella
– oliwa
– sól, pieprz, majeranek
– masło do natłuszczenia formy
– mąka do oprószenia formy
– mleko do posmarowania boków ciasta.
Przygotowanie:
Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.
Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę – na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki. Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.
Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com