Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

Pizza chlebowa z kiełbasą Dymioną i zieloną cukinią

 

 

Ciasto:
–  1 szklanka mąki żytniej chlebowej
–  0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
–  15 g. świeżych drożdży
–  0,5 łyżeczki miodu
–  duża szczypta soli (do smaku)
–  1 łyżeczka czosnku granulowanego
–  1 łyżeczka suszonego majeranku
–  3 łyżki oliwy
–  ok. 3/4 szklanki ciepłej wody.

 

Dodatkowo:
–  kiełbasa Dymiona (Hańderek)
–  1-2 młode, zielone cukinie
–  musztarda ziołowa (lub inna o delikatnym smaku)
–  tarta mozzarella
–  oliwa
–  sól, pieprz, majeranek
–  masło do natłuszczenia formy
–  mąka do oprószenia formy
–  mleko do posmarowania boków ciasta.

 

Przygotowanie:

Dokładnie natłuść formę i oprósz ją mąką, odstaw na bok.

Pokruszone drożdże utrzyj z miodem na płynną pastę. Dodaj łyżeczkę mąki pszennej i łyżkę ciepłej wody, wymieszaj by powstała gładka pasta. Do dużej miski wsyp obie mąki, przelej pastę drożdżową, dodaj sól, majeranek, czosnek granulowany, oliwę – na końcu, najlepiej stopniowo (mieszając ciasto łyżką), wodę. Wyrób przez chwilę ciasto ręką, najlepiej na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowuj je na okrągły placek o trochę większej średnicy, niż forma. Przełóż placek do formy, dopasowując boki.  Dno z ciasta posmaruj cienką warstwą musztardy, oprósz majerankiem, posyp połową sera i ułóż plasterki kiełbasy. Następnie ulóż dość cienkie plasterki cukinii, oprósz je solą i pieprzem i lekko polej oliwą. Całość ponownie posyp serem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (poziom góra-dół, bez termoobiegu) na 25-30 minut.

Na kilka minut przed końcem pieczenia boki pizzy posmaruj mlekiem (pędzelkiem).

Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.sio-smutki.blogspot.com

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania