Pikantna tarta z warzywami i kiełbasą.
Ciasto:
– 25 dag mąki
– 3 jajka
– 2 łyżki mleka
– 10 dag margaryny
– 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
– 1 duża cebula
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1/4 selera
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki wody
– kiełbasa Żywiecka Pieczona (Hańderek)
– sos sojowy
– pieprz
– sól.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 30 min.
Nadzienie:
Cebulę i por pokroić w piórka, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i po zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pozostałe warzywa i całość podsmażać. Na koniec dodać koncentrat, wodę oraz wszystkie przyprawy do smaku i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć plasterki kiełbasy, na to wyłożyć podsmażone warzywa, a na wierzch znów ułożyć plasterki kiełbasy. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 min.
Do tego czerwony barszczyk i SMACZNEGO!
Inspiracja pochodzi z
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2016/02/pikantna-tarta-z-warzywami-i-kiebasa.html