PIECZEŃ Z KARCZKU
Składniki:
– 2 kg karkówki
– 3 ząbki czosnku
– ok. 2 łyżki soli
– 4 łyżki oliwy
– 4 łyżki musztardy Dijon
Przyprawy:
– po 1 łyżeczce suszonego tymianku, majeranku i oregano
– 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
– 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Mięso opłukać i osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso i wysmarować 2 łyżkami oliwy.
Na koniec wysmarować cały karczek musztardą Dijon. Mięso włożyć do garnka z pokrywą lub naczynia do pieczenia, pod spód i na wierzch układając goździki, liście i ziela angielskie. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. W kolejnym dniu upiec. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (około 200 stopni C).
Do naczynia z mięsem wlać 1/2 szklanki gorącej wody lub wina, Wstawić do piekarnika na około 2h. W połowie pieczenia mięso przewrócić. Pieczemy cały czas pod przykryciem.Po upieczeniu nie otwierać naczynia z mięsem tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso.
Smacznego!