Składniki

8 dużych pieczarek
150 g szynki tradycyjnej z tłuszczykiem (HAŃDEREK)
1 jajko
150 g ostrego, żółtego sera
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
5 cm białego pora
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz i suszone oregano do smaku
2-3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą).
  2. Szynkę pokroić w kosteczkę, pora i chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  3. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu.