Paszteciki z mięsem mielonym - doskonałe do barszczu

Paszteciki z mięsem mielonym - doskonałe do barszczu

Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia to doskonały czas by powoli zacząć już przygotowania. Na wielu tradycyjnych stołach pojawią się i w tym roku takie dania jak pierogi czy barszcz czerwony. A jak barszcz, to również paszteciki z mięsem mielonym! Poniżej przedstawiamy, jak przygotować najsmaczniejsze paszteciki z mięsem mielonym. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni!

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 35 minut
Poziom trudności Średnie

Składniki

Na początku przygotujmy listę zakupów. Powinny na niej znaleźć się produkty pozwalające na przygotowanie farszu oraz ciasta.
Farsz:
Mięso mielone, 500 g
Cebula, 1 szt.
Pieczarki, 4 duże szt.
Słodka papryka, 2 łyżeczki
Olej do podsmażenia
Przyprawy takie jak pieprz i sól do smaku
Ciasto:
Mąka pszenna, 500 g
Świeże drożdże, 25g
Mleko, 250 ml
Olej, 80 ml (1/4 szklanki)
Jajko, 1 szt.
Sól, 1 łyżeczka
Cukier, 3 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności kroimy i przesmażany na patelni cebulę, dodając do niej pokrojone w kostkę pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy całość słodką papryką, solą i pieprzem. Taką mieszankę smażymy przez kilka minut by mięso nie było surowe. Następnie przekładamy farsz do blendera i miksujemy.
  2. Następnie przechodzimy do wyrobienia ciasta. W tym celu do ciepłego mleka dodajemy świeże drożdże, łyżeczkę cukru i mieszamy. Powstałą masę odstawiamy na chwilę na bok. Równocześnie do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, jajko, sól i olej. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej i elastycznej masy.
  3. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu aż podwoi swoją objętość. Czas wyrastania zajmuje do godziny.
  4. Kolejno wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na blacie, dzieląc na dwa długie kawałki. Nakładamy farsz na jeden z nich a drugim przykrywamy. Następnie kroimy na małe kawałki. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym wcześniej jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
  5. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 min, do uzyskania złotej barwy pasztecików.

Dodatkowe wskazówki

Paszteciki z mięsem mielonym – świetna propozycja solo bądź do barszczu

Któż nie lubi pasztecików? Miękkich, z pysznym nadzieniem w środku i chrupiące na wierzchu. Doskonale sprawdzają się jako szybka przekąska w ciągu dnia, świetnie zaspokajając nasz apetyt, jak również jako dodatek do dań. Zimą, zwłaszcza w okresie świątecznym, w wielu domach stanowią nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie chociaż wymaga zaangażowania i chwili, nie jest trudne. Poniżej przedstawiamy nasz przepis.

Paszteciki z mięsem mielonym – jakie wybrać?

W tej kwestii opinie są podzielone a najważniejszym wyznacznikiem – nasz gust. Specjaliści gastronomii mówią, że świetnie sprawdzi się w formie mięsa mielonego nadzienie z wieprzowiny bądź drobiu. Dobrym wyborem jest również mięso wieprzowo-wołowe. Najczęściej jednak wybieramy mięso z rosołu, które jest wygotowane i świetnie smakuje w paszteciku. Oczywiście wybierając mięso nie należy zapominać o jego właściwym przygotowaniu, również w formie przypraw takich jak pieprz, sól czy zioła prowansalskie.

Jak podawać paszteciki, by wyglądały smakowicie?

Paszteciki możemy podać niezależnie od innych dań bądź w zestawie z barszczem czerwonym. Warto wówczas miseczkę z barszczem ustawić na szerszym talerzu a pomiędzy porcelanę włożyć ozdobną serwetkę. Na niej możemy ułożyć estetycznie paszteciki, jeden przy drugim. Drugim sposobem jest podanie pasztecików na osobnym, małym talerzyku.

By nasze paszteciki wyglądały jeszcze bardziej estetycznie, przed pieczeniem (a po posmarowaniu ich jajkiem) możemy posypać ciasto sezamem bądź czarnuszką.