Papryka naprawdę HOT!
Papryka naprawdę HOT!
Papryka Trinidad Moruga Scorpion rośnie na wyspach Trinidad i Tobago. I z wyglądu nie wydaje się taka hot. Subiektywne odczucia nie są w stanie jednoznacznie dostarczyć danych, stąd w 1912 roku została opracowana przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville'a skala, do oceny ostrości potraw i oznaczana jest skrótem SHU. Mierzy się zawartą w potrawach ilość kapsaicyny.
Czysty alkaloid ma ostrość około 15-16 mln SHU. Same wartości liczbowe niewiele jednak powiedzą – konieczne jest porównanie z czymś, co znamy z życia.
Dla porównania ostra papryka pepperoni ma 100-500 SHU.
A wspomniana w tytule papryczka…1 200 000 SHU. Taka to dopiero nada ostrości potrawom J.
Jednak kto nie chce narazić się na poważne problemy zdrowotne lepiej niech nie próbuje.