Paella
Składniki:
– 1 czerwona cebula
– 4 ząbki czosnku (zgniecione w prasce)
– 250g drobiowych udek (bez kości) – pociętych w 2 cm kawałki
– kabanosy mix grillowy (pocięte w małe kawałki)
– 1-2 łyżki słodkiej papryki
– 400g puszka pomidorów bez skórek
– 2½ – 3 kubki gorącego bulionu z kury
– 1½ kubka ryżu na risotto
– 1 czerwona papryka – bez pestek, pocięta na wąskie kawałki
– 15 strąków zielonego groszku – przełamany na pół
– 12 krewetek królewskich bez skorupki
– posiekana pietruszka i cytryny pokrojone w ćwiartki – do ozdobienia potraw.
Podgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek na głębokiej patelni lub specjalnym naczyniu do paelli. Dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty.
Zwiększ ogień i dodaj mięso z kurczaka. Mieszając podpiekaj aż kurczak będzie koloru złotego. Dodaj kiełbaski i paprykę w proszku. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Dodaj pomidory z puszki i wlej bulion. Mieszaj i doprowadź powoli do wrzenia.
Posyp ryżem i zredukuj ogień. Dodaj czerwoną paprykę i zielony groszek. Delikatnie wgniataj warzywa upewniając się, że ryż jest zalany bulionem. Nie mieszaj ryżu, niech powoli wchłania wilgoć i aromat wywaru. Ułóż na górze krewetki.
Duś bez przykrycia około 20 minut aż ryż będzie ugotowany. Jeśli płynu za szybko ubywa dodaj dodatkowo odrobinę bulionu.
Zdejmij z ognia. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową i zostaw na ok. 10 minut. Ten czas jest dla ryżu, aby nasiąkł w pełni wywarem i zapachem potrawy.
Przystrój po górze pietruszką i połóż ćwiartki cytryny.
Smacznego!
*inspiracja pochodzi z http://www.foodinaminute.co.nz