Najlepsze halloweenowe przekąski i dania
Halloween to święto, które na całym świecie jest uwielbiane. W Polsce Halloween nie jest bardzo popularne, jednak od kilku lat staje się coraz bardziej powszechne. Co przygotować na Święto Duchów? Jak zadbać o odpowiednią atmosferę, dzięki smacznym daniom i strrrrasznym przekąskom? Podpowiadamy.
Halloween, czyli Święto Duchów
Halloween we współczesnej formie pojawiło się w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych, a kilka dekad później zaczęło stawać się popularne także w Europie. Tradycje Halloween związane są przede wszystkim z celtyckimi obrządkami, gdy wierzono, że w jeden dzień w roku zacierają się granice między światem żywych i zmarłych. W Polsce Halloween pojawiło się w latach 90. XX wieku, a wraz z popularnością popkultury na początku XXI wieku na dobre zagościło w naszym kraju. Obecnie na Święto Duchów w niektórych domach organizowane są imprezy z pysznymi smakołykami, przede wszystkim dla dzieci i młodzieży, jednak dorośli czasami też biorą udział w zabawach.
Smaczne dania halloweenowe
Menu halloweenowe może opierać się zarówno na daniach słonych, jak i słodkich. Zwykle jako ciepłe potrawy dobrze sprawdzają się te na słono.
Składniki
Parówki - mumie w cieście francuskim
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie potnij na paski.
- Każdy pasek owiń spiralnie wokół parówki.
- Następnie posmaruj tak przygotowane ciasto francuskie na parówkach roztrzepanym jajkiem.
- Włóż parówki owinięte ciastem do pieca, nagrzanego do około 180 stopni.
- Piecz parówki - mumie przez 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika udekoruj je. Biały serek świetnie sprawdzi się jako usta, a ziarenka pieprzu jako oczy.
Dodatkowe wskazówki
Kanapki z szynką i guacamole
Kolejny świetny pomysł to kanapki z szynką i guacamole. Do przygotowania potrzebne są następujące składniki:
- kromki chleba,
- szynka marki Hańderek,
- czarne oliwki,
- jajko,
- czerwona papryka,
- gotowa pasta guacamole lub samodzielnie przygotowana pasta z awokado.
Przygotowanie krok po kroku:
- Na kanapki połóż szynkę, a następnie przykryj ją pastą guacamole.
- Ugotuj jajka i pokrój je w taki sposób, aby z białek powstały oczy.
- Pokrój oliwki i na każdym białku połóż kawałek oliwki w taki sposób, aby powstały gałki oczne.
- Przekrój paprykę i uformuj ją jako usta.
W ten sposób przygotowana potrawa na pewno zachwyci dzieci.
Propozycje przekąsek na Halloween
W trakcie zabawy halloweenowej nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Poza paluszkami, chrupkami i ciasteczkami, warto podać coś naprawdę specjalnego.
Jajeczne oczy
Jajeczne oczy są wyjątkowo proste do przygotowania i wymagają tylko kilku składników:
- jajka – ilość dobierz do liczby osób zaproszonych,
- kilka oliwek – na każde jajko wystarczy jedna oliwka,
- ketchup.
Najpierw ugotuj jajka, a później je przekrój wzdłuż. Udekoruj je w taki sposób, że połówka oliwki będzie gałką oczną. Ketchup rozsmaruj tak, aby przypominał krew.
Krwawe jabłka
Ostatnia przekąska to coś na słodko. Do przygotowania potrzebujesz jabłek i białej czekolady oraz czerwonego syropu lub musu. Najpierw rozpuść czekoladę, a w tym czasie obierz jabłka. Następnie każde jabłko obtocz w białek czekoladzie. Udekoruj je żelem do dekoracji w kolorze czerwonym lub musem z truskawek. Dobrze może sprawdzić się także czerwony dżem.