MUSAKA (Moussaka) - Smaki greckich wysp!
SKŁADNIKI:
- Bakłażan (2 sztuki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sos mięsno-pomidorowy:
- olej roślinny (1 łyżka)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g chudego mielonego mięsa (wołowiny, jagnięciny lub mieszanego)
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 puszka pomidorów (obranych)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól morska i pieprz
Sos beszamelowy:
- 30 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki (25 g)
- 300 ml mleka
- sól morska
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
• Bakłażany: Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 – 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 – 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.
• Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
• Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Kali orexi ! (Smacznego – po grecku J)