Makaron z kiełbasą
Składniki:
– 30 dag makaronu penne
– 2 małe cebule
– 2 ząbki czosnku
– 15 dag chudego boczku wędzonego (Hańderek)
– 20 dag cienkiej kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
– 1 łyżka oliwy
– 10 dag twardego owczego sera pecorino romano
– natka pietruszki do posypania
– sól himalajska do smaku
– pieprz czarny, świeżo mielony.
Sposób przygotowania:- Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.
– Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dodać połowę startego na drobnej tarce sera, wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.
Podawać od razu gorące.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com