Leśne smaki na talerzu. Roladki drobiowe nadziewane żurawiną, bryndzą i podgrzybkiem
Czy da się przenieść las do domu? Jasne, że tak! Najłatwiej zrobić to za pomocą smaku i aromatu. Potrzebujemy garści podgrzybków, suszonej żurawiny, trochę owczej bryndzy i oczywiście delikatnego mięsa z kurczaka – oto składniki na soczyste i pyszne nadziewane roladki drobiowe.
Danie idealne na każdą okazję!
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Wypróbuj roladki drobiowe z żurawiną, bryndzą i podgrzybkami. Planujesz uroczysty obiad w gronie rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi? Zaskocz ich tymi soczystymi roladkami. A może chcesz rozbudzić apetyt na więcej podczas romantycznej kolacji we dwoje? To również świetna opcja. Słowem: roladki drobiowe z aromatycznym nadzieniem są zawsze dobrym wyborem.
Roladki drobiowe nadziewane żurawiną, bryndzą i podgrzybkiem
Połączenie delikatnego mięsa drobiowego ze słodko-kwaśną żurawiną, wyrazistym owczym serem i pachnącymi lasem podgrzybkami to kombinacja godna najlepszych szefów kuchni. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj ich kubkom smakowym prawdziwą leśną ucztę, za którą z pewnością docenią Twoje kulinarne zdolności. Jak przygotować drobiowe roladki w tej wersji? To naprawdę nic trudnego.
Składniki
Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka oczyść i rozbij delikatnie tłuczkiem.
- Oprósz mięso solą i pieprzem, a potem odłóż na bok.
- Żurawinę zalej ciepłą (nie gorącą) wodą na ok. 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzej masło na patelni, a następnie przesmaż na nim podgrzybki (większe pokrój na kawałki).
- Smaż przez 10 minut, a następnie dodaj żurawinę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Całość podlej niewielką ilością wodą i duś pod przykryciem aż grzyby i żurawina będą miękkie.
- Ostudzony farsz nakładaj na plastry kurczaka i zwijaj ciasno w roladki.
- Rolady panieruj w roztrzepanym jajku i mące.
- Smaż na oleju na złoty kolor przed 8-10 minut, obracając co jakiś czas, aby roladki z kurczaka równomiernie zarumieniły się z każdej strony.
Dodatkowe wskazówki
Najlepsze dodatki do roladek drobiowych
Oczywiście roladki drobione nadziewane żurawiną, bryndzą i podgrzybkiem same w sobie nie stanowią pełnego dania. Trzeba je z czymś skomponować. Z czym? Na przykład ze zdrową sałatą ze świeżych warzyw doprawioną vinegretem albo klasycznym purée ziemniaczanym. Możesz zestawić je też z chrupiącymi ziemniakami z piekarnika, gotowaną kaszą czy rozpływającym się w ustach gnocchi. Ty decydujesz, z czym podasz roladki. My gwarantujemy, że w każdej wersji będą smakowały wyśmienicie.
Panierowane, w szynce czy sauté?
Jeśli nie lubisz panierowanego mięsa, roladki drobiowe nadziewane podgrzybkami, żurawiną i bryndzą możesz zawinąć też w szynkę długo dojrzewającą lub cienkie plastry boczku Hańderek. Spięte wykałaczkami roladki możesz smażyć też bezpośrednio na rozgrzanym oleju, ale nie zapomnij o tym, żeby nie przeciągnąć mięsa – drób ma to do siebie, że smażony o kilka minut za długo staje się suchy. Panierowanie lub owijanie w mięso o większej zawartości tłuszczu gwarantuje, że roladki będą soczyste.