Krem pomidorowy z frytkami z cukinii i szynki
Składniki:
– szynka Złocista (Hańderek)
– puszka pulpy pomidorowej z bazylią
– sok z pomidorów
– seler naciowy
– mleko kokosowe
– kawałek selera
– kawałek cukinii
– marchewka
– kawałek białej cebuli
– cebula czerwona
– pół łyżeczki curry
– sól drobnoziarnista jodowana
– mieszanka suszonych włoskich ziół
– kasza gryczana ugotowana na sypko
– olej z ostropestu
– oliwa z oliwek
Ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, seler, cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć do niewielkiej ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.
Posól do smaku. Przykryj i ugotuj wywar.
W międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami, które lubisz. Wymieszaj.
Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto.
Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem
Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu.
Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni.
Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl