Krem pomidorowy z frytkami z cukinii i szynki

Krem pomidorowy z frytkami z cukinii i szynki

Składniki:
–  szynka Złocista (Hańderek)
–  puszka pulpy pomidorowej z bazylią
–  sok z pomidorów
–  seler naciowy
–  mleko kokosowe
–  kawałek selera
–  kawałek cukinii
–  marchewka
–  kawałek białej cebuli
–  cebula czerwona
–  pół łyżeczki curry
–  sól drobnoziarnista jodowana
–  mieszanka suszonych włoskich ziół
–  kasza gryczana ugotowana na sypko
–  olej z ostropestu
–  oliwa z oliwek

 

Ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, seler, cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć do niewielkiej ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.

Posól do smaku. Przykryj i ugotuj wywar.

W międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami, które lubisz. Wymieszaj.

Blaszkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż frytki, upiecz na złoto.

Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry.

Gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem

Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu.

Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni.

Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.zkuchnidokuchni.pl

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania