Jak zrobić najlepsze na świecie kotlety mielone? - 5 przepisów na chrupiące i soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych dań w polskich domach. Taka potrawa jest dosyć prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna. Kotlety idealnie pasują do ziemniaków, ryżu oraz kaszy z sosem, a także sałatek. Jak zrobić najlepsze na świecie kotlety mielone? Sprawdź naszych pięć przepisów.
Mięso do kotletów to podstawa
Na wstępie warto zaznaczyć, że w przypadku kotletów mielonych najważniejsze jest wykorzystanie wysokiej jakości mięsa na przykład marki Hańderek, słynącej z tradycyjnych receptur, wysokiej jakości i najlepszych składników. Dobrym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa na przykład z łopatki. Można także poprosić o to w sklepie. Lepiej nie kupować gotowego mielonego mięsa w paczce, tylko zdecydować się na wysokiej jakości składniki od lokalnych dostawców, słynących z tradycji takich jak Hańderek. Dokładne przygotowanie kotletów zostało zaprezentowane w pierwszym przepisie na klasyczne kotlety mielone, natomiast w kolejnych przedstawiono możliwe pomysły na smaczne połączenia smakowe i ciekawe dodatki.
Klasyczne kotlety mielone
Klasyczny przepis na kotlety mielone jest prosty do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczny. Do zrobienia takich kotletów potrzebne są następujące składniki:
Składniki
Sposób przygotowania
- Zmiel mięso w maszynce. Ten krok oczywiście możesz pominąć, jeśli twoje mięso jest już zmielone.
- Posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na oleju lub smalcu.
- W czasie, gdy cebula będzie się podsmażać na patelni, zamocz czerstwą bułkę w wodzie lub mleku i pozostaw ją tam na kilka minut, a następnie odciśnij ją z nadmiaru płynu.
- Do miski ze zmielonym mięsem dodaj pół bułki. Wbij także jajko.
- Zdejmij cebulę z patelni i dodaj do reszty składników.
- Dodaj przyprawy.
- Wyrabiaj masę dłońmi przez około 5 minut lub do momentu, gdy masa jest jednolita.
- Na koniec dodaj dwie łyżki bułki tartej i znowu wymieszaj całość.
- Uformuj kotlety z masy w dłoni, a następnie każdego obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej patelnię i dodaj na nią oliwę lub smalec.
- Kładź kotlety na patelni i smaż przez kilka minut. Dokładny czas smażenia zależy od grubości kotletów, a także mocy danego palnika.
Dodatkowe wskazówki
Tak przygotowane kotlety możesz podać z ziemniakami i sałatką.
Kotlety mielone z kapustą
Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie mięsa mielonego z kapustą. Wystarczy tylko dodać kapustę do całości masy, a więc połączyć ją z mięsem, jajkiem i cebulą. W ten sposób kotlety nabiorą zupełnie innego smaku.
Kotlety z kaszą i pieczarkami
W tym przypadku cebulę należy podsmażyć na patelni z pieczarkami, a w tym czasie trzeba ugotować kaszę. Później mięso mielone należy połączyć z kaszą, cebulą, pieczarkami, jajkiem i namoczoną w wodzie bułką. W tym wypadku całość masy trzeba ugniatać nieco dłużej, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Kotlety z kaszą i pieczarkami to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Kotlety mielone z serem
Przygotowanie kotletów wygląda tak samo jak w pierwszym przepisie aż do momentu formowania masy. Ser żółty należy pokroić na kawałki o długości około 5 centymetrów. Następnie masę należy uformować na płaskie elementy, a w każdym z nich umieścić po kawałku sera żółtego i całość zawinąć. Należy uważać na to, aby sera nie było za dużo, ponieważ może on wypłynąć w czasie smażenia. Tak przygotowane kotlety świetnie sprawdzą się dla dzieci i dorosłych.
Kotlety z cukinią
W tym wypadku przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo więcej pracy. Wystarczy tylko zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do cebuli na patelnię. Później można połączyć wszystkie składniki i wyrobić masę na kotlety.