Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami

Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski.

 

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Gotowe w 20 minut
Danie dla osób 2
Poziom trudności Łatwe

Składniki

4 kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek)
2 małe cukinie
olej rzepakowy lub oliwa
sól

Sposób przygotowania

Dodatkowe wskazówki

Salsa pomidorowa:

Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!.

– 3 pomidory
– 1 czerwona cebula
– natka pietruszki
– limonka, sok wyciśnięty z 1/4
– sól

Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę.