Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski.
Składniki
Sposób przygotowania
Dodatkowe wskazówki
Salsa pomidorowa:
Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!.
– 3 pomidory
– 1 czerwona cebula
– natka pietruszki
– limonka, sok wyciśnięty z 1/4
– sól
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę.