Filety kurczaka w sosie kurkowym z koperkiem
W okresie jesiennym idealnie sprawdzają się różne potrawy z grzybami. Dzisiaj zajmiemy się przygotowaniem smacznych filetów z indyka z kurkami. Takie danie bardzo dobrze pasuje na rodzinny obiad, ale można podać je także na kolację z przyjaciółmi lub przyjęcie na tarasie. Podpowiadamy, jak przygotować indyka z kurkami, a także wskazujemy, dlaczego warto jeść drób i grzyby.
Powiązane: Grillowane filety z oscypkami i gruszkami Świąteczne udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami z batatów KURCZAK W SOSIE CHILI Delikatny kurczak w sosie śmietanowym Gruziński kurczak czkmeruli w sosie czosnkowo-śmietanowym
Składniki
Sposób przygotowania
- Oczyść indyka i pokrój go na mniejsze kawałki. Całość rozbij tłuczkiem.
- Następnie przygotuj zalewę do mięsa w miseczce: olej lub oliwa, sól, pieprz, papryka i kurkuma.
- Włóż do miseczki mięso z indyka i posmaruj je dokładnie zalewą. Jeśli masz czas, możesz odstawić mięso na kilka godzin, a jeśli nie, to dokładnie pokryj całość indyka oliwą z przyprawami.
- Umyj i osusz kurki, pozostaw tylko kapelusze.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Obtocz filety w mące.
- Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż na niej filety z indyka, po około 2 minuty z każdej strony.
- Zdejmij indyka z patelni, a na nią przełóż cebulę i kurki. Smaż przez około 3 minuty, mieszając przez cały czas.
- Włóż mięso na patelnię. Postaraj się, aby kawałki kurczaka znajdowały się między kurkami.
- Na patelnie, cały czas trzymaną na ciepłym palniku, wlej bulion, dodaj koperek i zagotuj.
- Następnie dodaj śmietankę 30% i gotuj przez około 2 minuty, aby sos zgęstniał.
Dodatkowe wskazówki
Do indyka z kurkami pasują różne dodatki, na przykład puree ziemniaczane lub podsmażane ziemniaczki, kasza pęczak. Idealnie sprawdzą się także smaczne sałatki i surówki.
Kiedy zaserwować to danie?
Indyk z kurkami to potrawa typowo jesienna – w końcu to właśnie wtedy jest sezon na grzyby. Takie danie można jednak podać także o innej porze roku. Potrawę warto zaserwować na obiad lub na kolację.
Dlaczego warto jeść mięso z indyka?
Mięso z indyka uznawane jest za zdrowe, pełne cennych witamin i minerałów. Warto wiedzieć o tym, że indyk nie jest naszpikowany antybiotykami (w przeciwieństwie do kurczaka), a dodatkowo ma mało kalorii i jest dosyć lekkostrawne. Białko w mięsie z indyka jest pełnowartościowe, dlatego też warto je spożywać. Dodatkowo takie mięso posiada w sobie witaminy z grupy B, żelazo, potas, sód, miedź, selen. Warto wybrać wysokiej jakości mięso z indyka, na przykład marki Hańderek. W naszym asortymencie znajduje się szeroki wybór mięs przygotowywanych wedle tradycyjnych receptur. Nasze produkty drobiowe zachwycają konsumentów, nawet tych najbardziej wybrednych.
Czy kurki są zdrowe?
Kurki to grzyby bardzo zdrowe i lubiane, jednak niestety niezbyt często spożywane. Dzieje się tak ze względu na dosyć wysoką cenę (dochodzącą powyżej 60 złotych za kilogram) i niską dostępność. Nie wszyscy grzybiarze zbierają kurki, ponieważ przypominają one swoim wyglądem grzyby trujące, przez co trudno je odróżnić. Warto jednak wiedzieć o tym, że kurki są źródłem witamin z grupy B oraz D, a także takich minerałów jak żelazo, wapń, magnez, sód, potas, fosfor. Dodatkowo to właśnie kurki są w stanie zahamować zatrucia pokarmowe i mają właściwości antybakteryjne, działające szczególnie na gronkowca. Kurki to zdrowe grzyby, a indyk to wysokiej jakości mięso. Właśnie dlatego warto połączyć te dwa składniki i przygotować pyszne danie obiadowe.