Składniki

makaron farfalle
kiełbasa czosnkowa (Hańderek)
jasna część pora
kilka śliwek suszonych
olej kokosowy do smażenia
oliwa z oliwek extra virgin
brokuł
cukinia baby
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
papryka czerwona
papryka żółta
cebula czerwona
pomidory malinowe
około szklanki rosołu z indyka
mozzarella w plastrach 250 g.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki. Zmiel na grubych oczkach. To samo zrób z cebulą, paprykami i pomidorami.
  2. Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok. Ugotuj różyczki brokuła.
  3. Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię.
  4. Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę. Możesz podlać rosołkiem z indyka
  5. Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła.
  6. Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik -góra dół do temperatury około 160 stopni.
  7. Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą. Podlewamy rosołem z indyka.
  8. Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem. Na to kładziemy makaron z cukinią. Kładziemy plastry mozzarelli. Opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do chwili aż mozzarella się rozpuści a wierzch zapiekanki nabierze koloru lekko „złotego”. Podajemy na ciepło ale również dobrze smakuje na zimno.