Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową
Składniki
makaron farfalle
kiełbasa czosnkowa (Hańderek)
jasna część pora
kilka śliwek suszonych
olej kokosowy do smażenia
oliwa z oliwek extra virgin
brokuł
cukinia baby
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
papryka czerwona
papryka żółta
cebula czerwona
pomidory malinowe
około szklanki rosołu z indyka
mozzarella w plastrach 250 g.
Sposób przygotowania
- Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki. Zmiel na grubych oczkach. To samo zrób z cebulą, paprykami i pomidorami.
- Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok. Ugotuj różyczki brokuła.
- Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię.
- Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę. Możesz podlać rosołkiem z indyka
- Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła.
- Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik -góra dół do temperatury około 160 stopni.
- Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą. Podlewamy rosołem z indyka.
- Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem. Na to kładziemy makaron z cukinią. Kładziemy plastry mozzarelli. Opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do chwili aż mozzarella się rozpuści a wierzch zapiekanki nabierze koloru lekko „złotego”. Podajemy na ciepło ale również dobrze smakuje na zimno.