Dynia z indykiem curry - przepis idealny na jesień
Dynia to warzywo typowo sezonowe, które idealnie sprawdza się właśnie w okresie jesiennym. Okazuje się, że z dynią można przygotować naprawdę sporo smacznych przepisów. Do tego warzywa pasują różne rodzaje mięs, a także sosy i inne produkty spożywcze. Przedstawiamy ciekawy przepis na dynię z kurczakiem curry.
Składniki
Sposób przygotowania
- Podgrzej patelnię, zagrzej oliwę. W międzyczasie pokrój mięso z indyka w kostkę.
- Wrzuć mięso z indyka na patelnię na kilka minut. Mięso możesz dodatkowo przyprawić na przykład przy pomocy specjalnej przyprawy do curry, ostrej papryki, czosnku lub innych smakowitych przypraw - zgodnie z własnym uznaniem.
- Pokrój cebulę i dynię.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki mleka kokosowego, wrzuć na nie pastę curry i podgrzej przez 2 minuty. Dorzuć cebulę i dynię, a po chwili także indyka oraz cieciorkę.
- Wlej resztę mleka kokosowego i pomidory z puszki. Jeśli sos staje się zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody.
- Całość możesz doprawić solą, pieprzem lub innymi przyprawami.
- Podgrzewaj przez około 10-15 minut.
- W tym samym czasie zagotuj wodę i wstaw ryż. Gotuj go przez czas podany przez producenta na opakowaniu.
- Po 15 minutach gotowe powinno być mięso z cieciorką i dynią oraz ryż. Połącz te składniki ze sobą, porządnie wymieszaj na patelni.
Dodatkowe wskazówki
Przygotowane danie możesz udekorować kolendrą. Zamiast indyka możesz także użyć kurczaka. Pastę curry możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotową. Ostatecznie możesz także ją pominąć, jednak w takiej sytuacji konieczne jest dodanie specjalnej przyprawy do curry do mleczka kokosowego, a całość sosu nie będzie aż tak gęsta i aromatyczna.
Kiedy zaserwować to danie?
Curry z indyka z dynią i cieciorką to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Taka potrawa doskonale się sprawdzi przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, gdy warto się rozgrzać. Dynia jest warzywem sezonowym, więc zdecydowanie najlepiej sprawdza się właśnie na jesień. Curry z indyka i dynią można podać także w trakcie imprezy.
Dlaczego warto jeść dynię w okresie jesiennym?
Dynia to danie doskonałe na jesień. W końcu to właśnie wtedy to warzywo jest tańsze i smakuje idealnie. Warto wiedzieć o tym, że dynia ma właściwości antybakteryjne i antygrzybicze, a dodatkowo zawiera komplet witamin i minerałów. Dynia łagodzi stany zapalne, pomaga w walce z przeziębieniami i grypą, a także zmniejsza nadciśnienie oraz delikatnie obniża poziom cholesterolu. Dynia idealnie pasuje do warzyw takich jak papryka i pomidory, a także do różnych mięs. Indyk sprawdzi się tutaj idealnie, zwłaszcza że jest to jeden z najzdrowszych gatunków mięsa.
Indyk marki Hańderek – najwyższa jakość i tradycyjna receptura
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek słynie z tradycyjnych receptur i smacznych mięs, wędlin oraz szynek. W naszej ofercie znajdziesz także indyka, którego możesz wykorzystać do curry z dynią i cieciorką. Nasz asortyment jest bardzo zróżnicowany, dlatego sprawdzi się doskonale nawet w przypadku najbardziej wymagających klientów.