Deska serów i wędlin - ciekawa propozycja na domową imprezę na karnawał

Deska serów i wędlin - ciekawa propozycja na domową imprezę na karnawał

Kochani, wracamy do Was z ciekawą propozycją zapełnienia Karnawałowego stołu. Poza obowiązkowym szampanem proponujemy wytrawne przekąski w postaci deski serów i wędlin. I nie chodzi tylko o to, by pochwalić się wyśmienitymi wyrobami wędliniarskimi Hańderek, ale również, aby rozciągnąć imprezę w czasie i zapewnić Waszym gościom świetną zabawę w towarzystwie dobrego jedzenia. Co potrzebujecie, aby zapełnić stół? Krótko omówimy poszczególne składniki, a na końcu artykułu dodajemy listę zakupów.

Powiązane: 5 przepisów na modne dania na karnawał – sposób na udaną imprezę karnawałową Wołowina duszona w kapuście kiszonej (propozycja na rodzinny obiad na Boże Narodzenie) Domowa fasolka po bretońsku Necówka domowa z mięsa mielonego z polędwiczką wieprzową Zestawienie przekąsek na karnawałową imprezę Szybkie przekąski na imprezę z grilla

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 10
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania

Jakie sery wybrać na deskę serów i wędlin?
    Deska sugeruje wybór, więc chodzi o zaserwowanie rozmaitych serów, ale takich, które będą pasowały do napojów, znajdujących się na stole. Ważne jest też to, aby były dość twarde. Pozwoli to łatwo wziąć kawałek z deski za pomocą wykałaczki czy widelca. Takie sery dobrze znoszą też temperaturę pokojową. Jakie sery umieścić na desce? Polecamy:
    1. Camembert
    2. Lazur
    3. Gouda
    4. Parmezan
    5. Dziugas
    6. Twardy ser kozi
    7. Ser owczy (np. oscypek)
    Kompozycja może zostać wybrana z uwzględnieniem regionalnych serów, zawierać sery z różnych rodzajów mleka lub być złożona z serów o konkretnej teksturze.
      Wybór wędlin na deskę serów
        Zasada towarzysząca ekspozycji wędlin jest podobna. Chodzi o takie produkty, które będzie łatwo nałożyć sobie na talerz, a zarazem jakością nie ustąpią napojom. Ich smak powinien być wyrazisty, a tekstura zapewniać przyjemne wrażenia estetyczne. Wybierając z najlepszych - naszym zdaniem - wędlin polecamy:
        1. Kiełbasę krakowską
        2. Kabanosy wieprzowe
        3. Kiełbasę żywiecką
        4. Boczek wędzony
        5. Indyka upieczonego
        6. Filet upieczony
        7. Z Bukowic – kiełbasę
        8. Karczek z wędzarni
        9. Szynkę dymioną
        Z tego zestawu możecie wybrać ulubione produkty. Wszystkie one są produkowane przez nasze zakłady. Przy tworzeniu kompozycji warto uwzględnić różne gatunki mięsa. W ten sposób dacie gościom wybór. Jeśli najdzie Was ochota na egzotykę, możecie w sklepie poszukać także chorizo lub szynkę parmeńską.
          Jakie dodatki wykorzystać na deskę serów i wędlin?
            Deskę serów i wędlin możecie wzbogacić dodatkami. Tradycyjnie są to:
            1. Oliwki
            2. Kapary
            3. Winogrona
            4. Orzechy
            5. Pomidory suszone
            6. Warzywa konserwowe
            7. Bagietki
            8. Grissini
            9. Regionalne pieczywo
            10. Konfitura żurawinowa
            11. Chrzan
            12. Musztarda.
            Niektórzy do dekoracji używają sałaty tj.: rukola czy roszponka, ale my tego nie zalecamy. Takie produkty szybko tracą swoje walory estetyczne i tak naprawdę szpecą deskę.
              I dobra rada. Jeśli macie mało miejsca na stole, rozłóżcie mięsa i sery na 2 lub 3 deski i w razie potrzeby donieście nową z lodówki.
                A może połączyć deskę wędlin z fondue serowym?
                  A co, jeśli można by maczać wędliny i owoce w serze? Taka jest idea fondue serowego. To świetny pomysł na wykorzystanie deski wędlin i integrację w gronie rodziny lub przyjaciół. Sam zestaw szykujemy wówczas według powyższego opisu, ale zamiast serów na desce przyrządzamy gęsty sos serowy, który przez całą imprezę Sylwestrową będzie ogrzewany. Do tego potrzebujecie jednak zestaw do fondue.
                    No to na koniec, zgodnie z obietnicą, przedstawiamy przykładową listę zakupów na deskę serów i wędlin dla 4 osób:
                    1. 50g Camembert
                    2. 50g sera Dziugas
                    3. 50g sera owczego
                    4. 100g kabanosów wołowych
                    5. 100g kiełbasy krakowskiej
                    6. 100g filetu z indyka
                    7. Oliwki czarne i zielone
                    8. Winogrona
                    9. Kapary marynowane.