Bułeczki z polędwicą i serem
Składniki :
500g mąki + do podsypania
5 dag drożdży
3 jajka
1 nie pełna szklanka mleka
2 łyżeczki soli
100 g masła
Dresing Roleski
kilka plastrów żółtego sera
3 plastry polędwicy Hańderek
Wykonanie :
Z polowy ciepłego mleka 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 7 części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec na złoty kolor około 20 minut. W moim piekarniku tak się upiekły ale Wy znacie swój piekarnik więc musicie czas kontrolować.
Smacznego 🙂
*Inspiracja zaczerpnięta z http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/02/bueczki-z-poledwica-i-serem.html