Babka ziemniaczana
Składniki:
– 500 g przerośniętego boczku
– 350 g łopatki
– 2 i 1/2 kg obranych ziemniaków
– 5 średnich cebul
– 6 ząbków czosnku
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki dobrego smalcu
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka startego rozmarynu
– sól do smaku
Przygotowanie:
Na dwie patelnie kładziemy po łyżce smalcu, topimy, wrzucamy podzieloną na dwie części drobno posiekaną wcześniej cebulę. Po zeszkleniu, na jedną patelnię wkładamy pokrojoną w kostkę łopatkę, a na drugą – także w kostkach – boczek. Przesmażamy boczek i mięso, bacząc, by nam się cebula nie przypaliła. Ziemniaki ścieramy i lekko odciskamy. W misce całą zawartość obu patelni (łącznie z tłuszczem) mieszamy, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jego gęstość regulujemy mąką. Wkładamy ciasto do natłuszczonych form. Pieczemy w 200 st. C przez półtorej godziny. Długość pieczenia zależy od wielkości form i grubości ciasta.
*Przepis pochodzi z http://www.gazetawroclawska.pl