Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Pielęgnowanie tradycji i hołdowanie babcinym recepturom sprawiły, że polskie dania zdobywają swoich miłośników nie tylko w kraju, ale też na całym świecie. Które potrawy kuchni polskiej cieszą się największym uznaniem?
Sztandarowe dania kuchni polskiej to połączenie wpływów narodowości, które zamieszkiwały niegdyś tereny naszego kraju. Obserwujemy wyraźne powiązania z kuchnią żydowską, niemiecką, rosyjską, francuską, włoską oraz tatarsko-turecką. Co jest najbardziej charakterystyczne dla typowych polskich dań to wysoka zawartość węglowodanów. W większości regionów prym wiodły kiedyś dania mączne z uwagi na łatwo dostępne zboża. Na polskich stołach istotną rolę zawsze odgrywało też mięso. Biedniejsze rodziny nie zawsze mogły sobie na nie pozwolić podczas codziennych posiłków. Często serwowano je w postaci skwarków jedynie do okraszenia potrawy. Święta i ważne wydarzenia zwykle jednak obfitowały w typowe potrawy mięsne. Choć polskie dania narodowe są dosyć ciężkie i wysokokaloryczne, zdecydowanie trudno jest im się oprzeć.
Mięso to jeden z podstawowych elementów kuchni polskiej. Dania główne, które kojarzą nam się z obiadami u babci, z reguły składają się z ziemniaków, kaszy lub klusek i kotleta, pieczeni, zrazów, golonki lub duszonego mięsa w sosie własnym. W drugim daniu zawsze też powinna się pojawić surówka z kapusty, marchewki, gotowane buraczki lub mizeria. Na świątecznych stołach podczas obiadów Bożonarodzeniowych lub Wielkanocnych po dziś dzień goszczą przede wszystkim klasyczne polskie dania mięsne, pieczenie i kiełbasy.
Szybki, łatwy, a przy tym niesamowicie efektowny pomysł na polskie danie. Z powodzeniem sprawdzi się jako flagowa potrawa, którą można zaserwować obcokrajowcom. Docenią ją też rodacy ceniący sobie smaki dzieciństwa. Na kotlety mielimy przeważnie karczek lub szynkę. Ziemniaki na talerzu mogą być w kawałkach, polane tłuszczem pozostałym po smażeniu mielonych lub tłuczone z masłem.
Zawijane zrazy to prawdziwa kulinarna uczta. Najlepsze kawałki mięsa w tym wypadku to rostbef lub szynka wołowa. Farsz można przygotować z boczku i ogórka kiszonego albo cebuli, ogórka, papryki i kiełbasy. Pomysłów jest wiele i te polskie dania różnią się między poszczególnymi regionami. Zrazy najlepiej smakują z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Kotlet de volaille to tradycyjne polskie danie, które do dziś króluje na świątecznych oraz weselnych stołach. Niektórzy nadziewają go serem, lecz klasyczna wersja obejmuje wypełnienie mięsa masłem i dużą ilością koperku. Typowe polskie danie obiadowe z tymi drobiowymi kotlecikami fantastycznie komponuje się w towarzystwie gotowanych ziemniaków, surówki z białej kapusty albo mizerii.
Najsmaczniejsze potrawy polskie doceniane są przez turystów z całego świata. Nasze nasze tradycyjne dania obiadowe mają licznych zwolenników w krajach Europy Zachodniej, ale też daleko poza nią. Które cieszą się ogromnym powodzeniem?
Na uwagę zasługują też polskie dania jednogarnkowe: