Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Wino to bardzo różnorodny trunek. Wśród wielu jego wersji nie brakuje ani delikatnych win musujących o słodkim smaku, ani wytrawnych napojów o pełnym i mocnym aromacie. Jak dobrać wino do potrawy, żeby właściwie uzupełnić kompozycję smaków? Nieco inaczej wybiera się na przykład wino do mięsa z grilla niż trunek podawany w towarzystwie słodkiego deseru bądź japońskiego sushi. Oto zbiór wskazówek, które ułatwią Ci wybór odpowiedniej butelki wina do posiłku.
Wybierając wino do mięsa, sięgnij po trunek o wytrawnym smaku. Znacznie lepiej skomponuje się on z mięsnym aromatem niż wina słodkie i półsłodkie, które rzadko podaje się z daniami obiadowymi.
Jakie wino do kaczki bądź wieprzowiny stworzy najlepsze połączenie smaków? Popularne jest przekonanie, że do potraw z drobiu dobrym wyborem jest wino białe. Wino do wieprzowiny albo wołowiny natomiast to głównie czerwone trunki. Pamiętaj jednak, że to dość ogólnikowe wskazówki. Mięsne przekąski do wina pozwalają na dobranie do nich przynajmniej dwóch różnych rodzajów trunków.
Jak dobrać wino do potrawy z drobiu?
Jakie wino do wołowiny bądź wieprzowiny?
Grillowanie mięsa wzmacnia jego smak i dodaje mu charakterystycznego aromatu, który dobrze komponuje się z winami czerwonymi. Przy wyborze pamiętaj jednak, by nie sięgać po trunki bardzo mocne i gęste, które mogłyby zdominować smak mięsnych potraw. Wino do posiłku powinno dobrze uzupełniać kompozycję smaków, ale nie dominować jej całkowicie.
Dobór wina do mięsa z grilla zależy w dużej mierze od tego, jakie mięso grillujesz. Polecane wino do kurczaka, czy to smażonego, pieczonego, czy zdjętego prosto z rusztu, to wciąż białe trunki wytrawne i półwytrawne. Nieco inaczej jest w przypadku grillowanych dań wieprzowych. Karkówkę, schab albo wieprzowe kiełbasy z grilla podaje się z nieco kwaśniejszymi winami białymi oraz owocowym winem czerwonym.
Jakie wino do wołowiny z grilla? Potrzebujesz wina czerwonego o cierpkim smaku, które właściwie uzupełni smak czerwonego mięsa. Do dań wołowych możesz podać tradycyjne wina hiszpańskie i mocne czerwone odmiany.
Jakie wino do makaronu będzie smakować najlepiej? Trudno o rozwiązania uniwersalne. Wybierając wino do makaronu, weź pod uwagę to, z czym go podajesz.
Co ciekawe, wino do makaronu nie zawsze musi być wytrawne, zwłaszcza gdy mowa o białych sosach. Równie dobrze sprawdzą się trunki półwytrawne i słodkie musujące. To dobry wybór do makaronu podawanego z krewetkami, owocami morza i serowymi sosami. Wino do krewetek to zwykle lekkie napoje o owocowych aromatach, często słodkie.
Przygotowując prawdziwie włoskie danie z makaronem, postaraj się o dobór odpowiedniego, najlepiej również włoskiego wina. Do klasycznego spaghetti bolognese najlepiej pasować będzie lekkie wino czerwone o owocowym aromacie oraz jego różowa odmiana.
Jak dobrać wino do sushi? To niełatwe zadanie, zwłaszcza biorąc pod uwagę japońską kuchnię i jej charakterystykę. Wino podawane do sushi powinno być na tyle lekkie, by podkreślać smak potrawy, a jednocześnie odpowiednio kwaśne, z odrobiną słodkiego aromatu. Warto pamiętać, że w Japońskiej kulturze sushi podaje się częściej w towarzystwie innych trunków, a europejski zwyczaj łączenia ze sobą tych smaków jest stosunkowo młody. Możesz więc samodzielnie eksperymentować i dobierać wino do sushi według własnego uznania.
Sushi zwykle serwowane jest z rybą, krewetkami, innymi owocami morza i warzywami. Dobierając wino do posiłku w japońskim stylu, możesz kierować się ogólnymi zasadami doboru tego trunku do poszczególnych smaków. Jakie wino do ryby czy owoców morza najlepiej podkreśli takie smaki? Są to przede wszystkim lekkie wytrawne i półwytrawne trunki białe oraz różowe. Powinny być rześkie, nieco kwaskowate, z delikatną nutą słodyczy jak na przykład wino Clamens Julie albo portugalskie Vinho Verde.
Jak wybrać wino do deserów? Przede wszystkim pamiętaj, że powinno być ono przynajmniej tak słodkie, jak podawane przekąski. W przeciwnym wypadku trunek będzie sprawiał wrażenie kwaśnego i nie skomponuje się właściwie ze smakiem słodkiego deseru. Odpowiednie będzie wino półsłodkie lub słodkie, białe albo różowe, w tym również musujące.
Desery ze świeżymi owocami ze względu na naturalny kwaskowy aromat obecny w owocach możesz podać w towarzystwie wina półsłodkiego. Taki trunek będzie odpowiedni również do słodkości przełamywanych kwaśnym aromatem cytrynowym lub łączonych z owocową marmoladą bez dodatku cukru ani czekolady.
Podając słodkie desery śmietanowe czy czekoladowe takie jak na przykład torty, wybierz słodkie odmiany wina, najlepiej musującego. Dobrze uzupełnią one smak lodów, wypieków drożdżowych, ciast francuskich i słodkich kremów.