Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Domówka, romantyczny wieczór tylko we dwoje, czy spotkanie z przyjaciółmi – wino pasuje idealnie do wielu okazji. Sztuką jest jednak dobór właściwych przekąsek, które odpowiednio skomponują się ze smakiem podanego alkoholu. Aktualnie najpopularniejsze są przekąski do wina w formie finger foods. Są one podawane w małych porcjach, które można z łatwością zjeść bez sztućców, talerzy, czy konieczności zasiadania do stołu. Jak dobrać proste przystawki do wina z mięsnymi składnikami? Oto kilka wskazówek.
Wino podaje się przy wielu okazjach, a jego wybór jest tak duży, że z pewnością każdy znajdzie odpowiednie dla siebie. Do wina warto podać przekąski, które dobrze komponują się z tym trunkiem. Mięsne przekąski do wina to jedne z najczęściej spotykanych, które podaje się zarówno na randkach czy kameralnych spotkaniach, jak i dużych przyjęciach.
Jak przygotować lekkie przystawki na szybko w stylu finger foods, żeby były one nie tylko smaczne, ale i zachęcały swoim ciekawym wyglądem? Pierwsza ważna kwestia to umiejętny dobór przystawek do wina – nieco inaczej wybiera się przekąski do wina wytrawnego o czerwonym kolorze niż lekkiego słodkiego i białego trunku.
Warto także potrafić z prostych składników stworzyć coś efektywnego. Składniki mięsne wraz z dodatkami jak warzywa czy sery można podać w formie koreczków, zawijane w tortilli, albo serwowane na małych kanapeczkach z bagietki. Niewiele trzeba, żeby całość prezentowała się dobrze – wystarczy odrobina kreatywności i wysokiej jakości składniki.
Jeśli talerz przekąsek do wina ma być utrzymany we włoskim stylu, najlepiej położyć na nim typowo włoskie składniki. Przykładem może być prosciutto crudo, surowa podsuszana szynka wieprzowa krojona na bardzo cienkie plastry albo włoskie salame Milano, najpopularniejsze salami w tym kraju. Nie można także zapomnieć o serach, koniecznie włoskich jak ubriaco, don carlo lub pecorino.
Deskę serów i wędlin można także przygotować w nieco bardziej polskim wydaniu, korzystając z łatwiej dostępnych składników. Można położyć na niej plastry boczku, wędzonej wędliny, delikatnej drobiowej szynki, albo nawet podsuszanej kiełbasy.
Najważniejsze, aby wybrane składniki były najwyższej jakości. Talerz przekąsek do wina pełen wędlin czy serów nakłania do delektowania się tymi składnikami, testowania nowych smaków i porównywania ich ze sobą. Polecamy sięgnąć po produkty od Hańderka: tradycyjne wędliny, szynki, kiełbasy, pieczenie i pasztety pełne smaku, aromatu i naturalnych przypraw.
Przekąski do wina wytrawnego przydadzą się zarówno podczas dużej karnawałowej imprezy, jak i kameralnego spotkania, którą także warto zaplanować pod kątem odpowiednich dań i przekąsek. Tu nie bez znaczenia jest również ich wygląd – im bardziej wykwintnie się prezentują, tym lepsze zrobią wrażenie.
Szukasz pomysłu na przekąski na karnawałową imprezę? Przygotuj paluszki grissini, czyli rodzaj włoskiego pieczywa w podłużnym kształcie. Górną część każdego paluszka wysmaruj cienką warstwą serka śmietankowego, a następnie owiń plastrem szynki parmeńskiej. Zamiast wykorzystywać włoskie pieczywo, możesz także zawinąć szynkę w tortilli z dodatkiem plastra sałaty.
A może poszukujesz przekąsek na randkę przy winie? Przygotuj małe paszteciki z ciasta francuskiego, które idealnie komponują się ze smakiem wytrawnego napoju. Możesz także przygotować mały talerz przekąsek do wina, na którym rozłożysz plastry podwędzanej kiełbasy, wędzony ser i pokrojoną w małe kromki bagietkę.
Lekkie przekąski do białego wina to w dużej mierze białe mięso, warzywa, sery, w tym pleśniowe, a nawet owoce jak winogrona. Co do wina na wieczór, jeśli wybierasz biały trunek? Sięgnij po lekkie drobiowe wędliny i warzywne sałatki.
Jeśli chcesz przygotować przekąski do wina na ciepło, masz wiele możliwości. Najprostszą jest upieczenie skrzydełek z kurczaka i podanie ich wraz z pieczywem, jednak warto mieć na uwadze, że nie do końca współgra to z ideą finger foods. Żeby porcje były mniejsze i można było zjeść je łatwiej, kawałki grillowanego lub pieczonego kurczaka można ponadziewać na szaszłyki z podsmażonymi pieczarkami, serem camembert i pomidorkami koktajlowymi.
Ciepłe przekąski do białego wina można także przygotować z ciasta francuskiego. Zapieka się w nim przede wszystkim sery i wędliny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby owinąć ciasto wokół lekkich drobiowych kiełbasek i przygotować mięsne paluszki.
Przekąski do wina czerwonego powinny zawierać czerwone mięso, w tym na przykład wędliny wieprzowe. Warto wiedzieć także, że czerwony napój lepiej od białego komponuje się z mocniejszymi smakami, w tym z mięsem i warzywami ściągniętymi z patelni lub grilla.
Kanapeczki do wina radzi się przygotowywać z kruchych bagietek, które należy kroić na małe okrągłe kromeczki. Ich niewielkie rozmiary pozwalają na stworzenie idealnych przekąsek finger foods, zachowując przy tym klasyczną formę dobrze znanych kanapek.
Bagietki możesz podać w towarzystwie tłustych i lekko podsuszanych kiełbas, kabanosów i wędzonych serów. Na talerzu z wyborem mięs możesz rozłożyć także nieco orzechów włoskich i winogron, które dobrze skomponują się smakiem i nadadzą przekąskom włoskiego charakteru.