Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Placki ziemniaczane z mięsem pojawiają się wśród przepisów kuchni kresowej w różnych formach i z różnymi dodatkami. Nic dziwnego – na rozwój tej tradycji wpłynęły między innymi kuchnie białoruska czy litewska, w której ziemniaki i mięso to jedne z podstawowych składników wielu dań. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i proste w przygotowaniu …
Galaretka mięsna to tradycyjny polski przysmak podawany tak w domach, jak i lokalach. Często jest to potrawa serwowana nawet na tak ważne okazje jak przyjęcia weselne. Ponieważ galareta wieprzowo-drobiowa wpisuje się w kuchnię staropolską, jest tam jak najbardziej mile widziana. Występuje pod różnymi nazwami i choć jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, wcale nie jest trudne. …
W czasach PRL popularne dania były proste i składały się z niewielkiej ilości składników. Dostępność różnych produktów była niewielka, dlatego w polskich kuchniach tworzono prawdziwe dzieła kulinarne z tak prostych warzyw jak na przykład ziemniaki. Wszystko to nie zmienia faktu, że każdy region kraju od lat posiada własne potrawy regionalne, które wśród tradycyjnych receptur przetrwały …
Gołąbki to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która, choć czasochłonna, jest ulubionym daniem bardzo wielu Polaków. To głównie babcie specjalizują się w przygotowaniu gołąbków. Jak one to robią, że mięsny farsz zawinięty w liść kapusty tak dobrze smakuje i na tak długo pozostaje w pamięci? Przepis nie jest trudny, choć wymaga cierpliwości. Najpierw trzeba przygotować …
Krokiety to świetny dodatek na świąteczny stół czy rodzinne spotkanie. Domowe wyroby z bogatym farszem często nie potrzebują uzupełnienia – świetnie smakują podawane samodzielnie, jak i z sosami, surówkami, serem, czy warzywnymi sałatkami. Przygotowanie krokietów jest czasochłonne, jednak efekt wynagradza wszelki włożony w to wysiłek. Jak przygotować domowe krokiety z mięsem? Składają się na to …
Roladki schabowe to świetny pomysł na obiad i to zarówno codzienny, jak i niedzielny, czy nawet świąteczny. Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie roladek jest czasochłonne i trudne, w rzeczywistości jest to zadanie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Jednocześnie efekt jest nie tylko smaczny – pięknie podane roladki zachęcają swoim wyglądem i będą …
Lato to czas, w którym rodzice zaczynają myśleć o bardziej zaawansowanych rozrywkach dla swoich pociech na świeżym powietrzu. Z pewnością jednym z pierwszych w takim momencie pomysłów jest piknik. A jeśli piknik, to także przekąski na piknik dla dzieci! Pogłębiamy więzy rodzinne, a przy okazji relaksujemy się na łonie natury i sycimy zdrowym jedzeniem. Proste, …
Jakie dania na piknik sprawdzą się najlepiej? Mamy na myśli pomysły na przekąski na piknik, przepisy i potrawy, swego rodzaju “piknik menu”, które będzie łatwe w przygotowaniu, smaczne i zadowalające najbardziej wymagające gusta. Zatem co wziąć na piknik, aby bawić się dobrze, odpocząć i spędzić udany czas? Pomysły na piknik – od czego zacząć planowanie …
Przygotowanie naleśników nie zajmuje dużo czasu ani nie wymaga użycia wielu składników. To proste danie to nie tylko pomysł na obiad dla dorosłych członków rodziny, ale także i dzieci, które często wprost przepadają za naleśnikami. Przepis na naleśniki na słono z mięsnym farszem to propozycja podania znanej wszystkim przekąski w zupełnie nowy sposób. Przygotowując dodatkowe …
Uwielbiamy przepyszne i chrupiące zapiekanki prosto z piekarnika. Możliwości kompozycji smakowych w tym zakresie jest więcej niż myślisz. A sekretem jest farsz. Farsz do zapiekanek Nadawanie wybornego i niepowtarzalnego smaku zapiekankom – tu zasadą numer jeden jest przygotowanie farszu. Rozwińmy kilka zagadnień związanych z farszem do zapiekanek z piekarnika, zanim podamy konkretne rozwiązania. Przede wszystkim …