Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Różnorodność kuchni europejskiej jest naprawdę ogromna – od sytych i tłustych dań mięsnych, tłuczonych ziemniaków z warzywami i serowych zapiekanek, aż do lekkiej diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jakie potrawy z naszego kontynentu uznawane są za najsmaczniejsze dania mięsne? Choć to mocno subiektywna kwestia, z Włoch, Francji, Hiszpanii i Szwecji łatwo …
Zupy to klasyka polskiej kuchni, która według tradycji pojawia się przed daniem głównym. Ci, którzy za zupami nie przepadają, zarzucają im jedno – jako poprzedzenie mięsnego dania, same bywają niesycące. Domowe zupy mięsne zagęszczone kawałkami warzyw i przypraw potrafią być jednak nie tylko sycące, ale i proste w przygotowaniu. W ten sposób stają się one …
Gulasz z szynki wieprzowej z pewnością przez wielu mógłby zostać zaliczony do jednych z najsmaczniejszych domowych dań obiadowych. Z drugiej strony z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy niezależnie od kulinarnego doświadczenia. Potrzebne są tylko podstawowe składniki jak dobrej jakości mięso i przyprawy. Oto przepis na gulasz wieprzowy w kilku wersjach, który można modyfikować wedle własnych …
Gołąbki bez zawijania to klasyczna, znana i lubiana przez zdecydowaną większość Polaków potrawa w nietypowym wydaniu. Ta alternatywa forma ich przygotowania smakiem przypomina dania przyrządzane przez nasze babcie, a jednocześnie jest znacznie szybsza w przygotowaniu. Oto przepis na gołąbki bez zawijania zapiekane lub duszone w aromatycznym pomidorowym sosie na bazie bulionu. Gołąbki bez zawijania – …
Klopsy w sosie własnym to danie, które można by wymienić wśród propozycji na szybki obiad z prostych składników. Z drugiej strony jest to tradycyjna propozycja obiadowa, którą od lat w polskich domach przygotowuje się nie tylko dla dorosłych członków rodziny, ale i dzieci. Jak to często bywa, w tym przypadku prostota okazuje się najlepszym rozwiązaniem. …
Święta to wyjątkowy czas, w którym cała rodzina może wspólnie usiąść przy stole i odpocząć w swoim towarzystwie. Barszcz czerwony, w którym pływają uszka z grzybami suszonymi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań wigilijnych. W wielu domach to właśnie ono jest stawiane jako pierwsze na wigilijnym stole, zgodnie z tradycją tuż po zauważeniu pierwszej …
Placki ziemniaczane z mięsem pojawiają się wśród przepisów kuchni kresowej w różnych formach i z różnymi dodatkami. Nic dziwnego – na rozwój tej tradycji wpłynęły między innymi kuchnie białoruska czy litewska, w której ziemniaki i mięso to jedne z podstawowych składników wielu dań. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i proste w przygotowaniu …
Galaretka mięsna to tradycyjny polski przysmak podawany tak w domach, jak i lokalach. Często jest to potrawa serwowana nawet na tak ważne okazje jak przyjęcia weselne. Ponieważ galareta wieprzowo-drobiowa wpisuje się w kuchnię staropolską, jest tam jak najbardziej mile widziana. Występuje pod różnymi nazwami i choć jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, wcale nie jest trudne. …
W czasach PRL popularne dania były proste i składały się z niewielkiej ilości składników. Dostępność różnych produktów była niewielka, dlatego w polskich kuchniach tworzono prawdziwe dzieła kulinarne z tak prostych warzyw jak na przykład ziemniaki. Wszystko to nie zmienia faktu, że każdy region kraju od lat posiada własne potrawy regionalne, które wśród tradycyjnych receptur przetrwały …
Gołąbki to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która, choć czasochłonna, jest ulubionym daniem bardzo wielu Polaków. To głównie babcie specjalizują się w przygotowaniu gołąbków. Jak one to robią, że mięsny farsz zawinięty w liść kapusty tak dobrze smakuje i na tak długo pozostaje w pamięci? Przepis nie jest trudny, choć wymaga cierpliwości. Najpierw trzeba przygotować …