Placki makaronowe z wędliną i warzywami
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską pokroić w kostkę , wszystko razem połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem
Składniki
15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
½ czerwonej papryki
kawałek cukinii
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
2 małe jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól himalajska
czarny pieprz świeżo zmielony
olej
szczypiorek.