Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką
Składniki:
– 2 litry rosołu z kaczki lub kury
– szynka Od Dziedzica (Hańderek) pokrojona w cienkie plastry
– łyżka miodu
– grzanki
zupa czerwona:
– 1 papryka czerwona
– 2 marchewki z rosołu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki cukru
– szczypta chili
– oregano
zupa zielona:
– 450 g bobu (mrożony)
– 1 cebula
– 1 pietruszka z rosołu
– sól, pieprz
– szczypta imbiru.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż miejscami się przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków, do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, a następnie przyprawiamy do smaku. Do drugiego wsypujemy bób, cebulę i pietruszkę.
Obydwie zupy gotujemy ok. 30 minut a następnie miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie) lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste.
Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra.
Szynkę smarujemy lekko miodem i na patelni przysmażamy tak by pięknie mam się zrumieniła i lekko wyschła, rozkładamy na chwilę na ręczniku papierowym.
Dekorujemy zupę i podajemy ciepłą z grzankami.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com