Fabada
Składniki (dla 2 osób):
- 250 g fasoli “Jasiek”
- 100 g chorizo
- 100 g kaszanki
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g golonki wieprzowej
- 1 łyżeczka mielonej papryki (pimentón), najlepiej słodkiej
- 1 szczypta nitek szafranu
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- Sól
Przygotowanie:
– Fasolę moczymy całą noc w wodzie. W innym naczyniu w 1/2 litra wody zostawiamy golonkę, również na całą noc.
– Boczek, chorizo, cebulkę oraz ząbek czosnku wrzucamy do garnka z wodą, w której moczy się golonka i zagotowujemy. Zdejmujemy z powierzchni wywaru nadmiaru tłuszczu i to co oderwało się z fasoli.
– Namoczoną fasolę dorzucamy do gotujących się na małym ogniu mięs. Dodajemy łyżeczkę mielonej papryki oraz szafran. Solimy z rozwagą pamiętając o tym, że sól zawierają z pewnością boczek, chorizo i kaszanka. Dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 godziny mieszając całość co jakiś czas drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolewamy wodę tak by konsystencja zalewy była kremowa (powinna ona przez cały czas przykrywać wszystkie składniki).
– Gdy fasola jest już odpowiednio miękka dodajemy kaszankę i gotujemy jeszcze 5 minut (kaszankę dokładamy na samym końcu aby się nie rozpadła).
– Fasolę nakładamy ostrożnie na głębokie talerze lub najlepiej do glinianych miseczek. Całość polewamy gęstym wywarem i kładziemy na nim po małym kawałku chorizo, kaszanki, boczku i golonki (z wyjętymi kostkami).
Przepis pochodzi z Hiszpania-portal.pl