Zupa gulaszowa z kiełbasą
– fasola Jaś – 1 szklanka
– mięso wołowe bez kości – 40 dag
– kiełbasa Od Dziedzica (Hańderek) – 10 dag
– papryka czerwona – 1 szt.
– papryka zielona -1 szt.
– cebula – 1 szt.
– czosnek – 1 ząbek
– dynia – 3 dag
– koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
– liść laurowy – 1 szt.
– ziele angielskie
– sól i pieprz – do smaku
– papryczka chili – do smaku
– smalec – 2 łyżki
– mąka – 1 łyżka
Fasolę wymocz co najmniej kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanym smalcu, podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię.
Mięso i kiełbasę umyj, pokrój w kostkę, lekko podsmaż na smalcu.
Zrumienione mięso i kiełbasę przełóż do garnka, wlej 2 szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu, i podduś całość pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec dodaj cebulę z papryką, ugotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną z odrobiną wody, paprykę chili – zagotuj wszystko.
Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Można podawać ze świeżą bagietką i odrobiną świeżej natki pietruszki.
Smacznego!