RITSCHERT
Składniki:
– 1 kg boczku wędzonego
– 200 g pęczaku
– 100 g fasoli, moczonej przez noc
– 2 cebule, grubo posiekane
– 2 marchwie, posiekane w kostkę
– pietruszka (korzeń), posiekana w kostkę
– kawałek korzenia selera, posiekanego w kostkę
– por, posiekany
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łyżka siekanej pietruszki (naci)
– pół łyżki posiekanej szałwii
– pół łyżki posiekanej liści selera.
Przygotowanie:
Boczek umieścić w garnku z pęczakiem, fasolą, cebulą oraz czosnkiem. Całość zalać 2 litrami wody lub bulionu i gotować przez pół godziny.
Dodać pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę korzenną, seler oraz por). Gotować jeszcze pół godziny.
Gdy danie będzie już prawie gotowe, z garnka wyciągnąć boczek, pokroić go na kawałki i z powrotem wrzucić do garnka.
Przed podaniem dodać jeszcze siekane zioła – pietruszkę, szałwię i liście selera. Całość można też okrasić zasmażką.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.notatnikkuchenny.pl