Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Składniki:

–  1,5 l bulionu drobiowego
–  2 ziemniaki
–  60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
–  8-10 średnich ząbków czosnku
–  1 cebula
–  1 łyżka masła
–  1 łyżeczka majeranku
–  sól,
–  pieprz
–  szczypta zmielonego kminku
–  grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
–  100g sera cheddar

 

Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania