Składniki

150 g szynki spod powału (Hańderek)
3 jajka
1 średnia czerwona papryka
około 10 sztuk pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe lub passata)
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
łyżeczka słodkiej papryki
kurkuma (tak na czubek łyżeczki)
kmin rzymski mielony (tak na czubek łyżeczki)
sól
pieprz
masło klarowane
natka pietruszki
listki bazylii.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, szynkę kroimy w kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów.
  3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy, tak aby powstały trzy wgłębienia na jajka), do każdego gniazda wybijamy jedno jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby żółtka jajek były ścięte całość nakrywamy przykrywką, jeśli nie, to nie ma takiej potrzeby, gotujemy około 8 – 10 minut (pod przykryciem szybciej). Białka jajek powinny nam się ściąć. Całość po ugotowaniu posypujemy natką pietruszki i bazylią. Podajemy z pieczywem