+48 33 817 71 94

Szakszuka z szynką

Składniki:

  • 150 g szynki spod powału (Hańderek)
  • 3 jajka
  • 1 średnia czerwona papryka 
  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe lub passata)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • kurkuma (tak na czubek łyżeczki)
  • kmin rzymski mielony (tak na czubek łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
  • listki bazylii.


1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, szynkę kroimy w kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów.
3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy, tak aby powstały trzy wgłębienia na jajka), do każdego gniazda wybijamy jedno jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby żółtka jajek były ścięte całość nakrywamy przykrywką, jeśli nie, to nie ma takiej potrzeby, gotujemy około 8 – 10 minut (pod przykryciem szybciej). Białka jajek powinny nam się ściąć. Całość po ugotowaniu posypujemy natką pietruszki i bazylią. Podajemy z pieczywem

 

 

http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/09/szakszuka-shakshouka-z-szynka.html

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing