Pizza po chińsku z kaczką, sosem Char Sin i grzybami shiitake

Pizza po chińsku z kaczką, sosem Char Sin i grzybami shiitake

Trudno zliczyć wszystkie składniki, jakie można dodać do pizzy. Sposobów jej przygotowania jest bardzo wieje, a najbardziej tradycyjne nawiązują do klasyki kuchni włoskiej. A gdyby tak przygotować pizzę po chińsku z tradycyjnymi dodatkami ze Wschodu? Takie danie z pewnością jest w stanie zaskoczyć nie tylko rodzinę, ale i zaproszonych na obiad gości. Jakie składniki są niezbędne do przygotowania pizzy po chińsku? Jednym z nich jest ciasto, które można zrobić samodzielnie lub wybrać gotowy produkt.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 55 minut
Danie dla osób 6
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Składniki niezbędne do ciasta na pizzę to:
25 g świeżych drożdży lub około 7 g drożdży instant;
250 g mąki pszennej;
pół łyżeczki cukru;
łyżeczka soli;
pół szklanki ciepłej wody.
Sos
300 ml chińskiego sosu do BBQ (grillowania)
100g chińskiej kapusty pociętej w paski
1 żółta papryka pocięta w paski
1 czerwona papryka pocięta w paski
100g pociętych w paski grzybów Shiitake
1 podwójna pierś kaczki (świeżo uduszona na patelni)
szalotka do ozdoby

Sposób przygotowania

Dodatkowe wskazówki

Pizza według przepisu chińskiego – co jest potrzebne?

Samo przygotowanie pizzy jest proste i szybkie, kluczowy jest jednak dobór odpowiednich składników. Jednym z nich jest podwójna pierś z kaczki, którą należy udusić na patelni i pokroić w wąskie paski przed położeniem na pizzy. Ponieważ kaczka jest jedynym mięsem w całym przepisie, koniecznie należy zwrócić uwagę na jej jakość – powinna być świeża, niemrożona i z niewielką ilością tłuszczu. Szczególnie polecane są mięsa od Hańderka, doświadczonego producenta, które selekcjonowane są tak, aby do sprzedaży trafiły jedynie najwyższej jakości sztuki.

Zamiast tradycyjnego włoskiego sosu z pomidorów, na pizzę po chińsku nakłada się chiński sos barbecie, który nosi nazwę Char Siu. To ciemny sos używany na Wschodzie do marynowania mięs i warzyw. Za jego pikantno-słodki smak odpowiada sfermentowana soja i miód w składzie.

Kolejne typowo wschodnie składniki potrzebne do chińskiej wersji pizzy to grzyby shiitake. Ponieważ nadają się one do spożycia nawet na surowo, nie potrzebują wstępnej obróbki cieplnej. Niezbędna będzie także kapusta chińska nazywana pak choi. To małych rozmiarów odmiana kapusty o dużej soczystości, chrupkości i lekkiej goryczce w smaku.

Ciasto do pizzy – gotowe czy przygotowane samodzielnie?

Wybierając gotowe ciasto do pizzy, całe przygotowanie dania zajmuje znacznie mniej czasu i jest zwyczajnie łatwiejsze, ponieważ ogranicza się do ułożenia składników na placku i zapieczenia ich. Samodzielne przygotowanie ciasta na pizzę nie jest jednak trudne, dlatego jeśli tylko wystarczy na to czasu, warto spróbować.

Najpierw należy przygotować rozczyn z drożdży, to znaczy rozpuścić je w ciepłej wodzie, dodać cukier i dwie łyżki mąki, a następnie odczekać 10 min, aż rozczyn wyrośnie. Do innego naczynia wsypuje się przesianą przez sito mąkę, dodaje sól, po czym łączy z rozczynem, dokładnie mieszając ręcznie. Po wstępnym wyrobieniu ciasto przekłada się na stolnice i ugniata przez około 15 minut, co można zrobić także w robocie planetarnym. Gdy ciasto jest już gotowe, warto zostawić je na godzinę nakryte ściereczką do pełnego wyrośnięcia.

Jak podawać pizzę po chińsku?

Niecodzienna pizza po chińsku to świetny wybór na danie obiadowe w domu, w którym skończyły się oryginalne pomysły na tego typu potrawy. Tego rodzaju pizza dobrze sprawdzi się także jako danie podane gościom. Może to być wówczas jedna duża pizza krojona na mniejsze porcje lub kilka placków o mniejszym obwodzie, podawanych bezpośrednio na talerze.

Pizzę po upieczeniu, kiedy jeszcze jest gorąca, można posypać startym żółtym serem, na przykład parmezanem. Nie zaleca się jednak innych tradycyjnych dodatków włoskich jak oregano, ponieważ ich aromaty mogłyby kłócić się z chińskimi smakami sosu Char Siu czy grzybów shiitake.

个饱 (Smacznego)