JASKÓŁCZE GNIAZDA

JASKÓŁCZE GNIAZDA

 

Składniki:
– 4 szerokie plastry wołowiny bez kości
– 6 jaj
– 60 dag mięsa wieprzowego mielonego
– 2 cebul
– 2 małe pory
– 25 dag margaryny
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– sól, pieprz naturalny
– musztarda
 

Wykonanie:
Płaty mięsa umyć i mocno rozbić z jednej strony. Wieprzowe mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i pokrojonym drobno porem, dwoma surowymi jajami, dodać sól, pieprz do smaku.
Pozostałe 4 jaja ugotować na twardo i obrać.
Roladę od rozbitej strony posmarować musztardą i lekko posolić, nałożyć warstwę zmielonego mięsa z przyprawami o grubości 1 cm pozostawiając brzegi płata wolne. Na środek każdego płata nałożyć jaja. Zebrać krawędzie płata mięsnego i związać nitką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po silnym zrumienieniu polać wodą lub wywarem i dusić do miękkości.
Gdy gniazda będą miękkie wyjąc je z sosu i zagęścić go niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, po czym ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i nie przerywając mieszania wlać do pozostałej jego części.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Kawałki mięsa przekroić w połowie uzyskując porcje z widocznym w przekroju jajem.

*Przepis pochodzi z www.potrawyregionalne.pl

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania