+48 33 817 71 94

Farfalline z pieczoną piersią indyka

SKŁADNIKI:
Na pieczeń z piersi indyka:
– 1/2 kg piersi z indyka
– sól
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżka oleju z pestek winogron

Na sos:
– 20 dag mielonej wołowiny
– 20 dag mielonej piersi indyka
– 1 cebula
– 1/2 marchewki
– 1/4 pietruszki
– 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g
– koncentrat pomidorowy 30 %
– 4 szklanki bulionu
– sól do smaku
– pieprz mielony do smaku
– mielona papryka słodka do smaku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– suszony , zmielony czosnek do smaku
– 1 listek laurowy
– 1 ziele angielskie
– 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego
– cukier do smaku
– 4 łyżki oleju z pestek winogron

Makaron:
– 30 dag makaronu farfallino (małe kokardki, pełne ziarno)
– 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:
Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki
Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno posiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa, przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.

Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku.

Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut.

Podajemy makaron lekko zmieszany z taką ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka.

*Przepis pochodzi z www.gotujmy.pl

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing