+48 33 817 71 94

CZKMERULI – kurczak po gruzińsku

Składniki:
–  kurczak – górne części udek
–  2 łyżki masła klarowanego
–  150 ml gęstej śmietany 12%
–  kilka ząbków czosnku
–  2 czubate łyżki siekanego koperku
–  2 czubate łyżki siekanej pietruszki
–  1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
–  sól i pierz.

 
Klarujemy masło, tzn. rozpuszczamy je na jak najmniejszym ogniu w rondelku o grubym dnie. Zestawiamy z ognia i zbieramy biały osad z wierzchu. Dzięki temu masło nie będzie się paliło podczas dalszego smażenia.

Nacieramy kurczaka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażyć na patelni (na takiej, to której potrawy nie przywierają) kurczaka, najpierw stroną ze skórą do dołu. Kiedy będzie mocno rumiany, odwracamy kurczaka na drugą stronę, smażymy, aż będzie gotowy. Dodajemy posiekany czosnek.

Wlewamy na patelnię śmietanę wymieszaną z koperkiem i pietruszką oraz doprawioną do smaku solą i pierzem. Chwilę dusimy razem całość.

Podajemy z ziemniakami.

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://durszlak.pl

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing