
Ziemniaki w mundurkach z grillowanym boczkiem
Składniki: – 2 kg małych ziemniaków – 50 dag wędzonego boczku (Hańderek) – 50 dag małych pieczarek – 2 duże cebule – 1/2 łyżeczki kurkumy – sól, pieprz – oliwa 1. Ziemniaki myjemy, a nawet szorujemy i zostawiamy w łupinach. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Ziemniaki polewamy małą ilością oliwy, oprószamy solą, kurkumą, a następnie …
Składniki
2 kg małych ziemniaków
50 dag wędzonego boczku (Hańderek)
50 dag małych pieczarek
2 duże cebule
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania
- Ziemniaki myjemy, a nawet szorujemy i zostawiamy w łupinach. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Ziemniaki polewamy małą ilością oliwy, oprószamy solą, kurkumą, a następnie dokładnie wmasowujemy rękami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, czas zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie, czy są już miękkie.
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w połówki, oprószamy solą i pieprzem. Czas pieczenia ok. 10 minut aż pieczarki będą rumiane i upieczone w środku.
- Boczek kroimy w plastry, nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy.
Dodatkowe wskazówki
Podajemy na gorąco.