Ziemniaki w mundurkach z grillowanym boczkiem.

Ziemniaki w mundurkach z grillowanym boczkiem.

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
– 2 kg małych ziemniaków
– 50 dag wędzonego boczku (Hańderek)
– 50 dag małych pieczarek
– 2 duże cebule
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– sól, pieprz
– oliwa

1. Ziemniaki myjemy, a nawet szorujemy i zostawiamy w łupinach. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Ziemniaki polewamy małą ilością oliwy, oprószamy solą, kurkumą, a następnie dokładnie wmasowujemy rękami. Wkładamy do piekarniki nagrzanego do 190 C, czas zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie czy są już miękkie.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w połówki, oprószamy solą i pieprzem. Czas pieczenia ok. 10 minut aż pieczarki będą rumiane i upieczone w środku.

3. Boczek kroimy w plastry, nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy.

Podajemy na gorąco.

https://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2018/06/ziemniaki-z-mundurkach-z-grillowanym.html