
Yaprak sarma
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Yaprak sarma (faszerowane liście winogron)
/potrawa z kuchni tureckiej/
Składniki:
– 160g liści winogrona w słonej zalewie
Farsz:
– 1 szklanka ryżu
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 5 łyżek oliwy
– 2 łyżki orzechów piniowych
– 2 łyżki bardzo drobnych rodzynek
– 1 łyżka mięty
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka czarnego pieprzu
– pół łyżki cynamonu
– 3 razy pół szklanki wrzącej wody
– pół cytryny
Sos:
– pół cytryny
– 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2 min.
Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokiem z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia.
Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować ok. 20 min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.
Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.
Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z www.marketmahir.pl