
ROPA VIEJA
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
– ½ kg grochu cieciorka,
– ½ kg wołowiny,
– ½ kg mięsa drobiowego,
– 1 kg ziemniaków,
– 3 ząbki czosnku,
– 1 papryka,
– 1 cebula,
– 1 pomidor,
– 1 filiżanka białego wina,
– 1 filiżanka wody lub rosołu,
– słodka papryka, pieprz, rozmaryn, liść laurowy, goździki,
– sól i olej.
Przygotowanie:
1. Namoczyć cieciorkę przez noc, żeby stała się miękka.
2. Umyć i umieścić w garnku wraz z mięsem, solą i wodą.
3. Kiedy składniki zmiękną, odsączyć wodę i rozdrobnić mięso.
Następnie przysmażyć mięso wraz z cieciorką aż do kruchości i odstawić z ognia.
4. Na osobnej patelni usmażyć na oleju pokrojoną cebulę, paprykę, obranego pomidora i czosnek, po czym dodać pieprz oraz goździki.
5. Po usmażeniu powyższych składników, dodać słodką paprykę, wino, rozmaryn, liść laurowy, oraz rosół.
6. Następnie, dodać mięso i cieciorkę i pozostawić na ogniu przez kilka minut.
7. Na koniec, usmażyć pokrojone drobno ziemniaki i wymieszać z resztą potrawy.
Do tego dania można dodać również inne warzywa, takie jak marchew lub fasolka strączkowa.
SMACZNEGO!
*Przepis pochodzi z www.grancanaria.com