
Placki makaronowe z wędliną i warzywami
Składniki na dwie porcje:- 15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
– 10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
– ½ czerwonej papryki
– kawałek cukinii
– 1 cebula dymka ze szczypiorem
– 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
– 2 małe jajka
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól himalajska
– czarny pieprz świeżo zmielony
– olej
– szczypiorek.
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską pokroić w kostkę , wszystko razem połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem.
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com