Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

 

Składniki na dwie porcje:-  15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
–  10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
–  ½ czerwonej papryki
–  kawałek cukinii
–  1 cebula dymka ze szczypiorem
–  2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
–  2 małe jajka
–  2-3 łyżki mąki pszennej
–  sól himalajska
–  czarny pieprz świeżo zmielony
–  olej
–  szczypiorek.

 
 
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com