Pieczona golonka ala po bawarsku
Składniki (dla 4 osób):
- 4 golonka (z oferty ZPM Handerek)
- 1 butelka piwa – polecamy ciemne
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżki mielonego kminku
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Skórkę golonka delikatnie nacinamy w szachownicę (należy uważać, aby po zbyt głębokim nacięciu nie odpadła, bo jest już bardzo delikatna)
Przygotowujemy marynatę:
w dużej misce lub garnku piwo mieszamy z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba solimy do smaku).
Golonka maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na ok 1 godzinę w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.
Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 Co na ok 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy kilka razy marynatą spod golonek. Sprawdzamy aby skórka nie za bardzo się przypiekła.
Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem oraz kuflem piwa.