Papryka naprawdę HOT!

Papryka naprawdę HOT!

Papryka naprawdę HOT!

Papryka Trinidad Moruga Scorpion rośnie na wyspach Trinidad i Tobago. I z wyglądu nie wydaje się taka hot. Subiektywne odczucia nie są w stanie jednoznacznie dostarczyć danych, stąd w 1912 roku została opracowana przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville'a skala, do oceny ostrości potraw i oznaczana jest skrótem SHU. Mierzy się zawartą w potrawach ilość kapsaicyny.

Czysty alkaloid ma ostrość około 15-16 mln SHU. Same wartości liczbowe niewiele jednak powiedzą – konieczne jest porównanie z czymś, co znamy z życia.

Dla porównania ostra papryka pepperoni ma 100-500 SHU.

A wspomniana w tytule papryczka…1 200 000 SHU. Taka to dopiero nada ostrości potrawom J.

Jednak kto nie chce narazić się na poważne problemy zdrowotne lepiej niech nie próbuje.

 

unnamed

 

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania